De 5 elementen

För att vi och djuren samt naturen skall vara i balans gäller det att gå med naturens egna element. När det blir obalans det är då det blir olika symtom och det är obalansen man vill rätta till inte symtomen.
Det är ett ständigt balanserande eftersom naturens egna element varierar från timme till timma, dag för dag och årstid för årstid.
Här nedan presenters de 5 elementen och vad man kan göra för att hålla dem i balans.

Luft och Rymd

Vinden luften och rymden/mellanrummet är det två första av de fem elementen. Egenskaperna här är torr, kall, lätt, subtil, rörlig, sträv, ojämn och kvick. Funktionen är rörelse såsom andning, nervsystem och cirkulation. Plats i kroppen är i tjocktarm, nersystem och öron.
Vid en obalans i luft eller rymdelementet  kan visa sig som en oregelbunden tarm, oro och ängslan. Råd regelbundenhet, vila och värme.

Eld

Eld är det tredje elemetet. Egenskapen är varm, het, snabb och intensiv. Funktion är förbränning. Plats i kroppen är tunntarm, lever/galla och huden. Om hästen har oblans i eldelementet så kan den ha magkatarr, inflammationer eller är arg och grinig (levern) samt hudproblem. Råd måttfullhet, avkoppling, svalka och mjukhet.

Vatten

Vatten är det fjärde elementet. Egenskaperna är fylligt, vätskande, blekt, kallt och fylligt. Funktionen i kroppen är utrensande. Plats i kroppen är njurar och urinvägar. Obalans i vattenelementet kan vara problem med njurarna hästen kissar för mycket eller för lite här sker också mycket av utrensningen så njurarna är mycket viktiga. Råd värme.

Jord

Jord är det sista av de fem elementen. Egenskaperna är kompakt, stilla, stabil, mjuk, grov, trög och långsam. Funktionen är sammanfogande och uppbyggande. Plats i kroppen är magsäck, lungor, luftvägar och näsan. Exempel på obalans i jordelementet är slembildning, tröghet och övervikt. Råd stimulans, aktivitet och mat med mindre socker i.