Hästens matsmältning

Att ha en god matsmältning är det viktigaste för att behålla god hälsa. Smälter hästen inte maten ordentligt så bildas det oönskade slaggprodukter som kan gå vidare ut i de 7 vävdaderna i kroppen. Hästarna behöver ha fri tillgång till mat eftersom dom äter ca 16-18 timmar per dygn. Däremot kan man inte ge alla hästar fri tillgång på hö det kan bli för mycket av det goda. Hästarna har liksom vi olika energibehov beroende på arv och miljö. Här kan vi också ta hänsyn till de 5 elementen som allt på vår jord är uppbygt av. (se under fliken de fem elementen)

När hästen föds så byggs den upp av alla de 5 elementen i olika propotioner. En häst som får mer av elementen Vind och Rymd har oftast svårare att lägga på hull och är lättare i typen. Medans motsatsen är den som har mycket av jord och vatten är den tyngre typen av häst och har lättare för att bli överviktiga.

Hästar kan liksom vi äta för mycket av olika andledningar och en häst med mycket av vind och rymd elementet kan också bli överviktig. En häst med mycket av eldelementet vill också äta för att döva den svidande känslan i magen och kan på så sätt också bli överviktig. Och man blanserar obalansen i första hand.

Om inte matsmältningen fungerar bra så spelar det ingen roll vad vi stoppar i hästen för olika preparat den har även svårt att ta upp det. Men vi kan stötta de olika organen  ex med örter när de är överbelastade.

Svag förbränning = här har hästen svårt att tillgodogöra sig maten pga att matsmältningselden är svag och lätt "blåser ut" pga för mycket rymd och luft. Denna hästen behöver äta små porttioner av god kvalitet och energi här kan man behöva ge tillskott för att få i hästen mer näring. Här kan man se på hoven om hästen har dåligt näringsupptag genom att "nageln" är torr och det finns ränder som går uppifrån och ner. Skritt promenader är bra för en sådan häst och regelbundna tider. Äldre hästar får oftast en svag förbränning.

Stark förbränning = här har hästen en god förbränning men om den blir för stark så går näringen för fort igenom mag och tarmsystemet och hästen kan inte tillgodgöra sig näringen på rätt sätt. Är hästen lös i magen så har den oftast en för stark förbränning och för mycket av eldelementet. Här behöver man sakta ner förbränningen genom att inte rida för hårda pass utan mycket av lagom, lagom med motion och lagom med mat. Man kan behöva ta in eller ställa hästen i skuggan mitt på dagen under sommarhalvåret eftersom hästen redan är överhettad.

Långsam förbränning = här har hästens matsmältning svårt att hinna med att smälta maten den ätit innan den får en ny laddning det blir kvar mycket osmält föda och hästen får en "kvävd" matsmältnings eld, det tar sig liksom inte, här får man hjälpa hästen att öka förbränningen och inte ge så energirik föda, halm är bra till en sådan häst, mycket fibrer och lite energi. Och mycket motion.