Skip to content

Frågor och svar

Varför en bomlös sadel?

-För att man har en häst med skitsvårt sadelläge.
-För att mina hästar mår bättre av det och musklar sig bättre över ryggen.
-Svårt att hitta en passande bomsadel. Märks att hästen trivs bättre med en bomfri sadel.
-För att den är underbar att rida mil efter mil i.
-För att ryggen rör sig när hästen samlar sig, inte samlar sig, böjer sig osv. Då måste även sadeln göra det.
-Efter nästan ett helt liv med bomsadel har jag hittat rätt! Både jag och min nuvarande häst trivs bäst med bomfritt. Maximal frihet för både häst och ryttare helt enkelt.
-För att resultatet av muskler kommer snabbt:) Min häst växer och musklar sig om vart annat. Jätte smidigt att slippa byta sadel hela tiden då hästen ändrar sig och känner varje rörelse hästen gör.

Freeform är gjord i det bästa italienska lädret fylld i ett stycke med stabiliserande skum. Fyllningen är en ny revolutionerande process där man sprutar in skum i hela sadelbasen och inte bara i vissa delar för att få perfekt symmetri i kärnan på sadeln. Den mjuka och flexibla sadeln tillåter hästen att röra sig i dens naturliga rörelsemönster. Hästens rygg kan röra sig i alla riktningar och det är därför viktigt att sadeln är flexibel.

Freeform sadeln fördelar trycket över hela sadeln även runt bröstkorgen. Detta har vi testat med hjälp av en tryck PAD (PLIP) som visade att Freeforms sadlar fördelade trycket bäst av de bomfria sadlarna på marknaden.

Freeform sadlarna är inte ”one size” passar alla. Men eftersom den är mycket flexibel med en aluminium båge i fram som man kan ställa i rätt storlek så passar den flera hästar i olika storlekar. Sadlarna liknar traditionella sadlar att rida i men man får en bättre kontakt med hästen. Freeform sadlarna har i likhet med de engelska traditionella sadlarna att man sitter med ett bra stöd och uppbyggt säte så det blir inte så brett att sitta som på många andra bomfria sadelmärken.

Freeform sadlarna finns i flera olika basmodeller (standard 56cm, short back 51cm och extra short back 46cm). Den totala vikten för sadeln med bas och säte är mycket liten ca 3,5kg. Sätet på sadlarna går att ta loss och byta med ett stort, starkt kardborre under. De storlekar som finns att få på sätena är 15”-19” till standard basen och 15”-17” till extra och short back. De modeller på säten som finns är Classic, flackt/flackt med stöd, enduro (distans), dressyr, Island och attitude(BTF).

Alla sadlarna går att få i följande material Italienskt kalvskinn, Italienskt mocka, BTF en mix med både mocka och lederex (syntetiskt läder).

Skillnader mellan FREEFORM och billiga kopior såsom FREEMAX

1) Styrka och stabilitet är en mycket viktig fråga!
Med FREEFORM är detta självklart och många tester görs. Det är rätt blandning och rätt tryck som används för att injicera skum på formen på sadeln som gör att den blir stabil och stark. Vi kan inte svara på frågan om vilket material används inuti billiga kopior eftersom vi inte köpte dem för att analysera materialet, men vad jag kan säga är att många av mina kunder som sett och andvänt Freemax har berättat att sadeln är styvare och hårdare. Så det är mindre nära kontakt känsla för ryttaren och mindre rörelsefrihet för hästarna. I själva verket är det huvudsakliga målet med Freeform inte bara den låga vikten, utan också sin mjuka flexibilitet som gör det möjligt att följa konturerna av hästen utan att förlita sig på tvångs formen av en styv bomsadel.

2) Freemax och många andra kopior använder fortfarande en fixerad järnbåge, medan Freeform använder sedan flera år tillbaka flexibel aluminiumbåge inuti främre delen av det löstagbara sätet, denna bågen är helt flexibel och ger en självjusterande inpassning utan att skapa något punkt tryck. För många år sedan gjordes ett trycktest och då fick vi reda på att den stela järnbågen fortfarande kan skapa tryckproblem och av den anledningen skapade vi tillsammans med våra kunder en lösning med den flexibla aluminiumbågen.

3) Freemax har samma system för positionen för stigläder att flytta kardborrebandet under sitsen men vårt kardborreband har antingen fasta d ringar sydda (och sedan fäst direkt till lädrena) eller med ett spänne som är mycket säkrare än den engelska Conway som används på Freemax som kan vara farliga och åka ur medan man rider.

 4) Freemax har inte den korta rygg versionen som är användbar för hästar med kort rygg t.ex islandshästar. Om dessa hästar skulle använda en standardlängd skulle det skapa punkt tryck på ryggen.

5) Freemax och alla kopior har inte det Y systemet som sadelstropparen sitter i på Freeform utan de fördelar trycket över så lite som en decimeter runt hästens bål. Freeform har ett Y system för att sprida trycket över helaområdet av sadeln när man spänner sadelgjorden och detta hjälper också till att ge en bättre stabilitet.

6) I Freemax vid byte sätet måste du ändra knästöden … för Freeform kan du ändra sitsstorlekar upprätthålla samma knästöd eller i DKR modell du kan ändra knästöden och bibehålla samma säte eller … ändra både!

Det är också mycket viktigt att understryka att freeform har olika typer av säten:

  • Standardsits
  • Standardsits rak (ge mer utrymme på baksidan av sadeln för de människor som behöver det …)
  • Säte rakt med stöd (ge mer stabilitet för de förare som känner dig osäker)
  • Dressyr sätet (dess form sätter ryttaren i en mer rak position)

Alla dessa olika modeller ger olika typer av stöd för att möta olika ryttares preferenser.

7) Sedan i har vi utvecklat många olika typer av modeller, dressyr, island , frihet, western, distans, hobby, elit … så igen för att möta olika efterfrågan av ryttare och vad de har för olika typer av intresse för hur de vill använda sadeln, från fritidsryttaren till den hårt tävlande distansryttaren.

Återigen års av erfarenhet och nära kontakt med ryttare och kunder gav idén till ”nosejob” systemet (en utskärning för manken) för att lösa problemet med hästar som har hög manke.

Standardmodellerna  passar faktiskt mycket bra låga och breda hästar men för hästar med hög manke fanns behovet av en större rymd vid manken. Så då skapades ”nosejob” och med den utskurna näsan på sadeln var problemet problem med höga mankar borta.

8) På Freeform sadlarna anpassar vi inte bara modellen utan även materialet under sadeln efter dina behov (mocka, kalvskinn, simpanova, fleece) och även antalet D-ringar, mått på knästöd, möjlighet att få stöd bakom låret, olika färger och materialkombinationer … ..

9) Vår läder är kalvskinn av italienskt läder i högsta kvalitet, den höga kvaliten står den italienska marknaden för och vi tar hand om efterbehandling och sömnad, vi tar dessutom hand om allt själva om det skulle hända något med din nya sadel.

Paneler (standard eller för kort rygg, klassiska eller rak vertion) dessa paneler löser problemet med de lite tyngre ryttarna eller om du har en omusklad häst med en framträdande ryggrad. Panelerna kan lätt justeras med karborre så det passar just din häst.